Νίκος Τέλωνας: Δεν έγραψα για να διδάξω. Έγραψα για να μάθω.


Όταν ξεκίνησα για να πάω στην παρουσίαση ήμουν σίγουρος πως θα βρω αρκετό κόσμο. Δεν περίμενα όμως να βρω αυτό το μέγεθος. Στο κέντρο της Αθήνας, στη Στοά του βιβλίου, 7 το βράδυ γεμάτες δύο αίθουσες από αμφιλοχιώτες κατά κύριο λόγο, αλλά βέβαια και πολλούς συμπατριώτες από την Αιτωλοακαρνανία.


Ο Νίκος Τέλωνας, παρουσίαζε το όγδοο(!) βιβλίο του "Ταξίδι σε χρόνια λησμονημένα. Αμφιλοχία (Καρβασαράς) 1829-1944″.
Μετά από μακρόχρονη "σύναξη και καταγραφή όλων όσων έγιναν πριν από μας, αλλά και στα δικά μας χρόνια" στην δικιά μας Αμφιλοχία, ο συγγραφέας δίνει με απλό, μεστό και γλαφυρότατο γράψιμο, όλα τα γεγονότα που σκάλισαν μέσα στο διάβα του χρόνου τον περήφανο χαρακτήρα της πρωτεύουσας του Βάλτου.
Στο δίτομο μπαούλο μνήμης και όχι ανάμνησης του Ν. Τέλωνα, ο αναγνώστης θα βρει κάθε στοιχείο που θα ήθελε να μάθει γι' αυτό το χωριό, που έβαλε τη δική του πέτρα στο χτίσιμο της σημερινής Ελλάδας.

Από ιστορικά γεγονότα, συναντήσεις ηρώων, αποφάσεις κρίσιμες, μάχες καθοριστικές, μέχρι κρατικές δομές, διοικητικές υπηρεσίες, νοσοκομεία, εκκλησίες και κάθε τι άλλο συγκροτούσε ανά εποχές την Αμφιλοχία. Στις χίλιες τριακόσιες και πλέον σελίδες του έργου, θα μάθει για πρόσωπα συμπατριωτών μας -αμφιλωχιωτών και μη- που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της πόλης, αλλά και που στο μυαλό του Τέλωνα, άφησαν το σημάδι τους είτε με τη διαδρομή τους σαν άνθρωποι, είτε με τη  συνδρομή τους στα τεκταινόμενα της περιοχής.

Στο έργο του "Ταξίδι σε χρόνια λησμονημένα. Αμφιλοχία (Καρβασαράς) 1829-1944″, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κατηγορίες βιοπαλαιστών της πόλης.Στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, στους υλοτόμους, αλλά και στους δασκάλους, τους παπάδες, τους ψάλτες της Αμφιλοχίας.
Με συγκίνηση και απλότητα, τόσο στο βιβλίο όσο και στην παρουσίασή του, ο Νίκος Τέλωνας αναφέρθηκε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και σε όλα αυτά που τόσα χρόνια τον ωθούσαν "στη συλλογή και άντληση στοιχείων και ντοκουμέντων από γραπτές πηγές" και που "μέσα του διαμόρφωναν τη συνείδηση, πως η ιστορία και η παράδοση ενός τόπου, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται ο πολιτισμός του".

Τον κ. Νίκο Τέλωνα οι περισσότεροι ίσως να τον έχουν στο μυαλό τους ως "ο πρώην δήμαρχος Αμφιλοχίας". Ναι, είναι και αυτό. Ο Τέλωνας όμως με το έργο του όλα αυτά τα χρόνια, με τη μανία του για μακροβούτια στην ιστορία της περιοχής μας, είναι πλέον φάρος πνευματικός, που με τα φωτεινά του σήματα μας δείχνει μια άλλη πλευρά της περιοχής μας: Την ιστορική, την λαογραφική, την πνευματική, τη σημαντικότατη γεωγραφική, και κυρίως την ανθρώπινη, την πλευρά των "άσημων" ή σημαντικών, γνωστών ή αγνώστων πρωταγωνιστών. 

Με το συνολικό του έργο και τη μεγάλης σημασίας προσπάθειά του όλα αυτά τα χρόνια, γίνεται αντιληπτό πως στην καρδιά του πρώην δημάρχου βρίσκεται η περιοχή μας. Εξέχουσα βέβαια θέση έχει η πρωτεύουσα του Βάλτου, που ωσάν σημαία στέκει στην κορυφή της διαρκώς ανοδικής του πορείας. 

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ κύριε Νίκο!