Το πρώτο κινητό με δύο οθόνες. Μπρος και πίσω.

Ξεκίνησε η online διάθεση του YotaPhone – του πρωτοποριακού smartphone με τις δύο οθόνες (η μία τεχνολογίας e-ink, όπως στο διάσημο e-reader της Amazon, Kindle) – η οποία είχε προαναγγελθεί περίπου έναν χρόνο πριν.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια – τη ρωσική εταιρεία Yota – η πώλησή του ξεκινά στη Ρωσία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Πρόκειται για ένα Android smartphone το οποίο εξοικονομεί ενέργεια μεταφέροντας εφαρμογές στην «οικονομική» e-ink οθόνη και απευθύνεται στους χρήστες οι οποίοι έχουν κουραστεί από τη χαμηλή διάρκεια ζωής μπαταριών που δείχνει να χαρακτηρίζει την εποχή των «έξυπνων κινητών».

Το YotaPhone διαθέτει μία «συμβατική» οθόνη LCD, παρόμοια με αυτές που βρίσκονται σε κλασικά smartphones, και μια δεύτερη, τεχνολογίας e-ink, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να «ξυπνήσει» το τηλέφωνο και την οθόνη από την κατάσταση αναμονής όπου βρίσκεται. Οι οθόνες e-ink χρησιμοποιούνται κυρίως στα e-readers και καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια, ενώ είναι ευκολότερες στην ανάγνωση στον ήλιο. Ωστόσο, σε σχέση με τις κλασικές οθόνες, είναι πιο «αργές» στην ανανέωσή τους, κάτι που τις καθιστά ακατάλληλες για προβολές βίντεο ή παιχνίδια.

«Ο τυπικός χρήστης σηκώνει και ενεργοποιεί το smartphone του πάνω από 150 φορές τη μέρα» λέει στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Yota Devices, Βλαντ Μαρτίνοφ. «Γιατί; Επειδή οι χρήστες ανησυχούν ότι σημαντικά μηνύματα ή πληροφορίες που χρειάζονται ή επιθυμούν είναι κρυμμένα πίσω από την μαύρη οθόνη του κινητού τους» προσθέτει.



Η Yota Devices είναι γνωστή ως κατασκευάστρια modems και routers. Το YotaPhone αποτελεί το πρώτο κινητό τηλέφωνό της, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει σε άλλες 20 χώρες μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Το κόστος του θα ανέρχεται στα 499 ευρώ και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν επεξεργαστή dual core των 1,7 GHz, κάμερα των 13 megapixels πίσω και του ενός megapixel μπροστά. Οι δύο οθόνες του (LCD και e-ink) είναι των 4,3 ιντσών. Στην πίσω (e-ink) οθόνη προβάλλονται μηνύματα εφαρμογών και λειτουργικού, ενώ παρέχονται 60 ώρες ανάγνωσης e-book. Το λειτουργικό είναι το Android Jelly Bean 4.2.2. Διαθέτει μνήμη των 2GB RAM και αποθηκευτικό χώρο 32GB. Επίσης, φέρει πολλές εφαρμογές της Yota οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα δεδομένα της οθόνης e-ink.