Το νέο βιβλίο του Νίκου Χούτα


Πέντε χρόνια μετά από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Ο Βουλευτής Βάλτου Χαρίλαος Τρικούπης. Το εκκρεμές και η επώαση μιας εκλογικής επανόδου (1895-1896). Η Ελλάδα σε αναζήτηση ηγεσίας» εκδόθηκε το νέο βιβλίο του Νίκου Χούτα Πολιτικού Επιστήμονα-Ιστορικού  σε συνεργασία με τον Δρ. Πέτρο Συναδινό, Αρχιτέκτονα–Πολεοδόμο, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το βιβλίο των Πέτρου Συναδινού και Νίκου Χούτα έχει τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες ‘Αθήνα 2004’. Αποτίμηση των επιπτώσεων των Αγώνων στην κοινωνία και την
οικονομία μέσω κριτικής προσέγγισης: Αλήθειες και Μύθοι». Δώδεκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, επιχειρείται για πρώτη φορά η σφαιρική αποτίμηση των επιπτώσεών τους στην ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς και το διεθνές προφίλ της χώρας.

Ειδικότερα εξετάζονται αναλυτικά οι επενέργειες των Αγώνων στον τουρισμό, την απασχόληση, τις εμπορικές δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών, καθώς και η συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δημοσίων υποδομών στο χώρο του αθλητισμού, της υγείας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αισθητικής αναβάθμισης και λειτουργικής ανασυγκρότησης του αστικού τοπίου.

Η έκδοση αυτή στηρίζεται στην κριτική προσέγγιση των Αγώνων με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της ολυμπιακής διοργάνωσης και φιλοδοξεί να αποδώσει με νηφαλιότητα τις επιδράσεις και τη σημασία τους για τη διοργανώτρια πόλη και τη χώρα γενικότερα. Στην έκδοση προσαρτάται λεπτομερής πίνακας με τα τελικά οικονομικά στοιχεία για τις τρεις κατηγορίες έργων του συνολικού ολυμπιακού προϋπολογισμού: υποχρεωτικά ολυμπιακά έργα, αναγκαία/εθνικής επιλογής έργα, παράλληλα έργα και κατάταξη ανά φορέα και υπουργείο με πληρωμή έως το 2010.

Ο πίνακας αυτός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που αναδεικνύει τη συνολική εικόνα  του κόστους των έργων. Με την ανασύνθεση παλιών και νέων στοιχείων φωτίζονται οι περισσότερες όψεις της μεγαλύτερης διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε ποτέ στη χώρα μας, μεταβάλλοντας άρδην (τότε) τις αντιλήψεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τις δυνατότητες της Ελλάδας.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) ένα διεθνές ακαδημαϊκό κέντρο για ολυμπιακές μελέτες, παιδεία και έρευνα που εγκαινιάστηκε επίσημα το 1961. Την έκδοση προλογίζουν ο Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, Οικονομολόγος - Πανεπιστημιακός (Καθηγητής στο UCLA). Το βιβλίο επιμελείται η Δρ. Βασιλική Τζαχρίστα.